PS Exam

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Computer Architecture and Organization Set - 1

E-mail Print PDF

Computer Architecture and Organization Set - 1

 

Question 1:

Where does a computer add and compare data?

a. Hard disk

b. Floppy disk

c. CPU chip

d. Memory chip

 

Question 2:

Which of the following registers is used to keep track of address of the memory location where the next instruction is located?

a. Memory Address Register

b. Memory Data Register

c. Instruction Register

d. Program Register

 

Question 3:

A complete microcomputer system consists of

a. microprocessor

b. memory

c. peripheral equipment

d. all of above

 

Question 4:

CPU does not perform the operation

a. data transfer

b. logic operation

c. arithmetic operation

d. all of above

 

Question 5:

Pipelining strategy is called implement

a. instruction execution

b. instruction prefetch

c. instruction decoding

d. instruction manipulation

 

Question 6:

A stack is

a. an 8-bit register in the microprocessor

b. a 16-bit register in the microprocessor

c. a set of memory locations in R/WM reserved for storing information temporarily during the execution of computer

d. a 16-bit memory address stored in the program counter

 

Question 7:

A stack pointer is 

a. a 16-bit register in the microprocessor that indicate the beginning of the stack memory.

b. a register that decodes and executes 16-bit arithmetic expression.

c. The first memory location where a subroutine address is stored.

d. a register in which flag bits are stored

 

Question 8:

The branch logic that provides decision making capabilities in the control unit is known as

a. controlled transfer

b. conditional transfer

c. unconditional transfer

d. none of above

 

Question 9:

Interrupts which are initiated by an instruction are

a. internal

b. external

c. hardware

d. software

 

Question 10:

A time sharing system imply

a. more than one processor in the system

b. more than one program in memory

c. more than one memory in the system

d. None of above

 

Answers:

 

1. c

2. d

3. d

4. d

5. b

6. c

7. a

8. c

9. d

10. b

 

 

Subscribe

Wish to get contents in your Email?

Enter your email address:

Who's Online

We have 39 guests online

Sharing Enriches!

You are here: MCQ Bank Computer Architecture and Organization Computer Architecture and Organization Set - 1