PS Exam

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

DBMS and Design MCQ Set 1

E-mail Print PDF

 

 

Database Management System and Design MCQ Set 1

Questions

Questions 1:

The ascending order of a data hirerchy is:

a. bit-byte-record-field-file-database

b. byte-bit-field-record-file-database

c. bit-byte-field-record-file-database

d. bit-byte-file-record-field-database

 

Question 2:

Which of the following is true of a network structure?

a. t is a physical representation of the data

b. It allows a many-to-many relationship

c. It is conceptually simple

d. It will be dominant data base of the future

 

Question 3:

Which of the following is a problem of file management system?

a. difficult to update

b. lack of data independence

c. data redundancy

d. program dependence

e. all of above

 

Question 4:

One data dictionery software package is called

a. DB/DC dictionary

b. TOTAL

c. ACCESS

d. Datapac

e. Data Manager

 

Question 5:

The function of a database is ...

a. to check all input data

b. to check all spelling

c. to collect and organize input data

d. to output data

 

Question 6:

What is the language used by most of the DBMSs for helping their users to access data?

a. High level language

b. SQL

c. Query Language

d. 4GL

 

Question 7:

The model for a record management system might be

a. handwritten list

b. a Rolodex card file

c. a business form

d. all of above

 

Question 8:

Primitive operations common to all record management system include

a. print

b. sort

c. look-up

d. all of above

 

Question 9:

In a large DBMS

a. each user can "see" only a small part of the entire database

b. each subschema contains every field in the logical schema

c. each user can access every subschema

 

Question 10:

Information can be transferred between the DBMS and a

a. spreadsheet program

b. word processor program

c. graphics program

d. all of the above

 

 

Answers:

1. c    2. b    3. e     4. a     5. c    6. c     7. d    8. c     9. a     10. d

 

 

 

Subscribe

Wish to get contents in your Email?

Enter your email address:

Who's Online

We have 176 guests online

Sharing Enriches!

You are here: MCQ Bank Database Management System and Design DBMS and Design MCQ Set 1