PS Exam

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

DBMS and Design MCQ Set 2

E-mail Print PDF




Database Management System and Design MCQ Set 2


Questions 1:

Which of the following fields in a student file can be used as a primary key?

a. class

b. Social Security Number

c. GPA

d. Major


Question 2:

Which of the following is not an advantage of the database approach

a. Elimination of data redundancy

b. Ability of associate deleted data

c. increased security

d. program/data independence

e. all of the above 


Question 3:

Which of the following contains a complete record of all activity that affected the contents of a database during a certain period of time?

a. report writer

b. query language

c. data manipulation language

d. transaction log

e. none of the above


Question 4:

In the DBMS approach, application programs perform the 

a. storage function

b. processing functions

c. access control

d. all of the above

e. none of the above


Question 5:

A set of programs that handle a firm's database responsibilities is called

a. database management system (DBMS)

b. database processing system (DBPS)

c. data management system (DMS)

d. all of above


Question 6:

Which is the make given to the database management system which is able to handle full text data, image data, audio and video?

a. full media

b. graphics media

c. multimedia

d. hypertext 


Question 7:

A record management system

a. can handle many files of information at a time

b. can be used to extract information stored in a computer file

c. always uses a list as its model

d. both a and b 


Question 8:

A command that lets you change one or more fields in a record is

a. insert

b. modify

c. lookup

d. none of above 


Question 9:

A transparent DBMS

a. can not hide sensitive information from users

b. keeps its logical structure hidden from users

c. keeps its physical structure hidden from users

d. both b and c 


Question 10:

A file produced by a spreadsheet 

a. is generally stored on disk in an ASCII text fromat

b. can be used as is by the DBMS

c. both a and b

d. none of the above




1.b     2.e     3.d      4.b      5.d     6.c      7.b     8.b      9.c      10.a 






Wish to get contents in your Email?

Enter your email address:

Who's Online

We have 64 guests online

Sharing Enriches!

You are here: MCQ Bank Database Management System and Design DBMS and Design MCQ Set 2