PS Exam

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

DBMS and Design MCQ Set 4

E-mail Print PDF

   

 

 

Database Management System and Design MCQ Set 4

Questions

Questions 1:

The relational database environment has all of the following components except

a. users

b. separate files

c. database

d. query languages

e. database

 

Question 2:

Database management systems are intended to 

a. eliminate data redundancy

b. establish relationship among records in different files

c. manage file access

d. maintain data integrity

e. all of the above 

 

Question 3:

One approach to standardization storing of data?

a. MIS

b. structured programming

c. CODASYL specification

d. none of the above

 

Question 4:

The language used application programs to request data from the DBMS is
referred to as the

a. DML

b. DDL

c. query language

d. any of the above

e. none of the above

 

Question 5:

The highest  level in the hierarchy of data organization is called

a. data bank

b. data base

c. data file

d. data record

 

Question 6:

Choose the RDBMS which supports full fledged client server application development

a. dBase V

b. Oracle 7.1

c. FoxPro 2.1

d. Ingress

 

Question 7:

Report generators are used to 

a. store data input by a user

b. retrieve information from files

c. answer queries

d. both b and c

 

Question 8:

A form defined 

a. where data is placed on the screen

b. the width of each field

c. both a and b

d. none of the above

 

Question 9:

A top-to-bottom relationship among the items in a database is established by a 

a. hierarchical schema

b. network schema

c. relational schema

d. all of the above

 

Question 10:

The management information system (MIS) structure with one main computer
system is called a

a. hierarchical MIS structure

b. distributed MIS structure

c. centralized MIS structure

d. decentralized MIS structure

 

 

Answers:

1.b     2.e     3.c      4.a      5.b     6. b     7.d     8.a      9.a      10.c 

 

 

 

 

Subscribe

Wish to get contents in your Email?

Enter your email address:

Who's Online

We have 50 guests online

Sharing Enriches!

You are here: MCQ Bank Database Management System and Design DBMS and Design MCQ Set 4