PS Exam

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

IT Test - Fundamentals of Computers eCourse Set 2

E-mail Print PDF

In this series of MCQ on Fundamentals of Computers, I'm presenting another 10 multiple choice questions and their correct answers with explanation. Please find the previous set at http://psexam.com/Fundamentals-of-Computer/computer-operator-set-1.html. If you want to download the complete eBook of more than 550 MCQ questions, please visit the link at the bottom of this post.

1. What do you call the programs that are used to find out possible faults and their causes?

A) Operating system
B) Cookies
C) Diagnostic software
D) Boot diskettes


2. Who invented the high level language C?

A) Dennis M. Ritchie
B) Niklaus Writh
C) Seymour Papert
D) Donald Kunth

3. Which of the following is not a type of Software

A) System Software
B) Application Software
C) Utility Software
D) Entertainment Software


4. Which of the following is not the classification of computers based on application?

A) Electronic Computers
B) Analog Computers
C) Digital Computers
D) Hybrid Computers


5. Which of the following registers is used to keep track of address of the memory location where the next instruction is located?

A) Memory address register
B) Memory data register
C) Instruction register
D) Program counter


6. Networking such as LAN, MAN started from

A) First generation
B) Second generation
C) Third generation
D) Fourth generation


7. Which characteristic of computer distinguishes it from electronic calculators?

A) Accuracy
B) Storage
C) Versatility
D) Automatic


8. Which of the following is the largest manufacturer of Hard Disk Drives?

A) IBM
B) Seagate
C) Microsoft
D) 3M


9. LSI, VLSI & ULSI chips were used in which generation?

A) First
B) Second
C) Third
D) Fourth


10. Which is the type of memory for information that does not change on your computer?

A) RAM
B) ROM
C) ERAM
D) RW / RAM

Answers:

 

1-C

2-C

3-D

4-C

5-D

6-B

7-B

8-B

9-C

10-D

 

 Explanation:

Diagnostic Software

A diagnostic program is a program written for the express purpose of locating problems with the software, hardware, or any combination thereof in a system, or a network of systems. Preferably, diagnostic programs provide solutions to the user to solve issues. [Wikipedia]. MemTurbo, Registry Repair Wizard, Disk Cleaner etc are some examples of diagnostic software.

Inventor of Programming Language C

C was created in 1972 by Ken Thompson and Dennis Ritchie, researchers at AT&T's Bell Labs in Murray Hill, New Jersey who also invented the UNIX operating system (a program used to operate computer systems). After creating UNIX, the two programmers needed to enable it for use on many different kinds of computers. Improving upon a language called B that Thompson had developed, they created C to accomplish this task. By doing so, they created the first portable operating system, and UNIX became the first major program to be written in the C language. According to C Programming by Augie Hansen, C went through a long period of development before it was released in Brian Kernighan and Dennis Ritchie's 1978 book The C Programming Language. Later, the American National Standards Institute (ANSI) developed a standardized version of the language to make it more acceptable for international use. [Read more: C (Programming Language)]  

Types of Software

Software are generally categorized into two types, (1) system software - programs that are required to run computer and (2) application software - programs that are used to perform user tasks. So, operating systems, programming languages, language processors and utility programs are system software. WordProcessing, spreadsheet calculation, presentation, database management, multimedia applications and so on are application software.

Some people prefer to classify computers into three types - system, application and utility software but we don't have a type called 'Entertainment Software'.

Classification of Computers Based on Application

There are three classes of computers based on application - Analog, Digital and Hybrid. 

Program Counter

 

Program counter holds the address of either the first byte of the next instruction to be fetched for execution or the address of the next byte of a multi byte instruction, which has not been completely fetched. In both the cases it gets incremented automatically one by one as the instruction bytes get fetched. Also Program register keeps the address of the next instruction.

Program counter is 16 bit register which hold the address of next instruction to be executed.

 

 

 These 10 questions are extracted from 'MCQs on Fundamentals of Comptuer' ebook. You can register and download this ebook from ICT Trends.

 

Subscribe

Wish to get contents in your Email?

Enter your email address:

Who's Online

We have 93 guests online

Sharing Enriches!

You are here: MCQ Bank Computer Fundamentals IT Test - Fundamentals of Computers eCourse Set 2