PS Exam

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

IT Test - Fundamentals of Computers eCourse Set 3

E-mail Print PDF

Computer history, generation, classification, computer system and peripheral devices are the most important chapters from fundamentals of computers for written exam. Most of the questions are asked from these chapters. There are total 14 questions asked out of 50.

In this series, I'm presenting another 10 multiple choice questions and their correct answers with explanation. You can find previous set of questions at set 2. If you want to download the complete eBook of more than 550 MCQ questions, please visit the link at the bottom of this post.

1. The main electronic component used in first generation computers was

A) Transistors
B) Vacuum Tubes and Valves
C) Integrated Circuits
D) None of above

2. A dumb terminal has

A) an embedded microprocessor
B) extensive memory
C) independent processing capability
D) a keyboard and screen


3. One millisecond is

A) 1 second
B) 10th of a seconds
C) 1000th of a seconds
D) 10000th of a seconds


4. The output quality of a printer is measured by

A) Dot per sq. inch
B) Dot per inch
C) Dots printed per unit time
D) All of the above


5. Which of the following was a special purpose computer?

A) ABC
B) ENIAC
C) EDVAC
D) All of the above


6. What was the computer invented by Attanasoff and Clifford?

A) Mark I
B) ABC
C) Z3
D) None of above


7. Which of the following storage devices can store maximum amount of data?

A) Floppy Disk
B) Hard Disk
C) Compact Disk
D) Magneto Optic Disk


8. Which computer was considered the first electronic computer until 1973 when court invalidated the patent?

A) ENIAC
B) MARK I
C) Z3
D) ABC


9. A physical connection between the microprocessor memory and other parts of the microcomputer is known as

A) Path
B) Address bus
C) Route
D) All of the above

 

10. High density double sided floppy disks could store _____ of data

A) 1.40 MB
B) 1.44 GB
C) 1.40 GB
D) 1.44 MB
  

Answers:

1-B

2-D

3-C

4-B

5-A

6-B

7-B

8-A

9-B

10-D

 

 

Explanation:

Vacuum Tubes and Valves

Vacuum tubes or valves were used in first generation of computers. Read more about Vacuum Tubes - what it is, how it works and what uses it.

Dumb Terminal

A type of terminal that consists of a keyboard and a display screen that can be used to enter and transmit data to, or display data from, a computer to which it is connected. A dumb terminal, in contrast to an intelligent terminal, has no independent processing capability or auxiliary storage and thus cannot function as a stand-alone device. 

Milliseconds

Millisecond is smaller unit than second. 100 milliseconds make up a second. Read more about speed and space measurement units in eCourse.

ABC

 

ABC, the first electronic digital computer, was invented by John v. Atanasoff and his assistant Clifford Berry and thus the name Atanasoff Berry Computer (ABC).

Earlier, ENIAC was considered to be the first electronic computer until in 1973 a U.S. District Court invalidated the ENIAC patent. Thus, ABC is the first electronic digital computer. However, because ABC is a special purpose computer and not programmable, ENIAC is the first general purpose electronic computer. [Read more about ABC and how it works in ICT Trends eCourse]

Hard Disks

A hard disk drive (HDD; also hard drive or hard disk) is a non-volatile, random access digital data storage device. It features rotating rigid platters on a motor-driven spindle within a protective enclosure. Data is magnetically read from and written to the platter by read/write heads that float on a film of air above the platters. [Read more on Wikipedia]

Address Bus

A collection of wires connecting the CPU with main memory that is used to identify particular locations (addresses) in main memory. The width of the address bus (that is, the number of wires) determines how many unique memory locations can be addressed. Modern PCs and Macintoshes have as many as 36 address lines, which enables them theoretically to access 64 GB (gigabytes) of main memory. However, the actually amount of memory that can be accessed is usually much less than this theoretical limit due to chipset and motherboard limitations. [Source WeboPedia]

 

These 10 questions are extracted from 'MCQs on Fundamentals of Comptuer' ebook. You can register and download this ebook from MCQs on Fundamentals at ICT Trends.

 

Subscribe

Wish to get contents in your Email?

Enter your email address:

Who's Online

We have 69 guests online

Sharing Enriches!

You are here: MCQ Bank Computer Fundamentals IT Test - Fundamentals of Computers eCourse Set 3