PS Exam

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

IT Test - Fundamentals of Computers eCourse Set 4

E-mail Print PDF

I am developing eCourse for candidates of Computer Operator Examination and currently working on the Fundamentals of Computers. Hope this ecourse will be helpful to the candidates. Text, online quiz and lots of downloads will be the attraction of eCourse. Please visit ICT Trends to learn more about it and enroll the course.

In this series, I'm presenting another 10 multiple choice questions and their correct answers with explanation. If you want to download the complete eBook of more than 550 MCQ questions, please visit the link at the bottom of this post.

1. A high quality CAD system uses the following for printing drawing and graphs

A) Dot matrix printer
B) Digital plotter
C) Line printer
D) All of the above

2. Which of the following is not an input device?

A) OCR
B) Optical scanners
C) Voice recognition device
D) COM (Computer Output to Microfilm)


3. The accuracy of the floating-point numbers representable in two 16-bit words of a computer is approximately

A) 16 digits
B) 6 digits
C) 9 digits
D) All of above


4. In most of the IBM PCs, the CPU, the device drivers, memory, expansion slots and active components are mounted on a single

board. What is the name of the board?

A) Motherboard
B) Daughterboard
C) Bredboard
D) Fatherboard


5. In most IBM PCs, the CPU, the device drives, memory expansion slots and active components are mounted on a single board. What

is the name of this board?

A) Motherboard
B) Breadboard
C) Daughter board
D) Grandmother board


6. Magnetic disks are the most popular medium for

A) Direct access
B) Sequential access
C) Both of above
D) None of above


7. A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known as

A) Pulse code modulation
B) Pulse stretcher
C) Query processing
D) Queue management


8. Regarding a VDU, Which statement is more correct?

A) It is an output device
B) It is an input device
C) It is a peripheral device
D) It is hardware item


9. A modern electronic computer is a machine that is meant for

A) Doing quick mathematical calculations
B) Input, storage, manipulation and outputting of data
C) Electronic data processing
D) Performing repetitive tasks accurately


10. When was vacuum tube invented?

A) 1900
B) 1906
C) 1910
D) 1880
 

 

Answers:

1-B

2-D

3-A

4-A

5-A

6-D

7-A

8-A

9-B

10-B

 

Explanation:

Digital Plotter

Digital plotters are output devices that draw the lines, curves and other computer graphics. Data from the computer is translated into signals which cause tiny incremental movements of the plotter's pen. The pen on the plotter is moved by a combination of X and Y carriage motions. The pen can move in eight different directions. These eight directions are used to simulate all the movements necessary to create curves. Since the incremental movement of the plotter is small (0.005 inch or 127μm) proper selection of directional moves combine into what the eye perceives as a smooth curve or line.

COM (Computer Output to Microfilm)

Microfilm or Microfiche is an output device that stores the output as miniature photographic images.

Motherboard

Motherboard is the main electronic circuitboard that houses microprocessors, RAMs, ROMs, expansion slots for sound card, display card, modems and so on.

Magnetic Disks

Magnetic disks are the most popular mass storage devices. Hard disks, floppy disks are the examples of magnetic disks. Because the disk surface is divided into a number of tracks and sectors and a read/write head is dedicatedely assigned to each surface that can directly access any track or sector, it can access random data directly. Similarly, magnetic disks can also access the data in disks sequentially. So, it is a popular medium for direct as well as sequential access.

Pulse Code Modulation

Pulse code modulation (PCM) is a digital scheme for transmitting analogdata. The signals in PCM are binary; that is, there are only two possible states, represented by logic 1 (high) and logic 0 (low). This is true no matter how complex the analog waveform happens to be. Using PCM, it is possible to digitize all forms of analog data, including full-motion video, voices, music, telemetry, and virtual reality (VR). 

VDU

VDU stands for Visual Display Unit. CRT Monitors, LCD Monitors, Projectors etc are some examples of VDU.

 

These 10 questions are extracted from 'MCQs on Fundamentals of Comptuer' ebook. You can register and download this ebook from MCQs on Fundamentals at ICT Trends.

 

 

 

 

Subscribe

Wish to get contents in your Email?

Enter your email address:

Who's Online

We have 60 guests online

Sharing Enriches!

You are here: MCQ Bank Computer Fundamentals IT Test - Fundamentals of Computers eCourse Set 4