PS Exam

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Computer Fundamentals - Objective Questions (MCQ) with Solutions and Explanations - Set 2

E-mail Print PDF

Computer Jobs Examinations! Prepare yourself with numerous Multiple Choice Questions (MCQs). Continuing from previous set. The first ten objective questions are on previous set.

Following are the objective questions from Computer Fundamentals Section. Computer Fundamentals section includes the topics such as history of computers, generation of computers, classification of computers, Computer Peripherals, Storage Devices, Computer Security Systems, Computer Viruses, Computer Networking, System Analysis and Design and so on.

Set - 2


1. EBCDIC stands for
a. Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
b. Extended Bit Code Decimal Interchange Code
c. Extended Bit Case Decimal Interchange Code
d. Extended Binary Case Decimal Interchange Code


2. BCD is
a. Binary Coded Decimal
b. Bit Coded Decimal
c. Binary Coded Digit
d. Bit Coded Digit
 


3. ASCII stands for
a. American Stable Code for International Interchange
b. American Standard Case for Institutional Interchange
c. American Standard Code for Information Interchange
d. American Standard Code for Interchange Information
 


4. Which of the following is first generation of computer
a. EDSAC
b. IBM-1401
c. CDC-1604
d. ICL-2900
 


5. Chief component of first generation computer was
a. Transistors
b. Vacuum Tubes and Valves
c. Integrated Circuits
d. None of above
 


6. FORTRAN is
a. File Translation
b. Format Translation
c. Formula Translation
d. Floppy Translation
 


7. EEPROM stand for
a. Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
b. Easily Erasable Programmable Read Only Memory
c. Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
d. None of the above
 


8. Second Generation computers were developed during
a. 1949 to 1955
b. 1956 to 1965
c. 1965 to 1970
d. 1970 to 1990

Correct Answer: 1956 to 1965
Explanation: Second generation computers used transistors as their main electronic component. Transistor was invented by Bell Lab Scientists John Burdeen, Walter Brattain and William Shockley in 1947 and won the Nobel Prize in 1956 but it was not used in computers till 1956. The second generation continued until the implementation of IC chips invented by Jack Kilby in Texas Instruments in 1958.

 


9. The computer size was very large in
a. First Generation
b. Second Generation
c. Third Generation
d. Fourth Generation
 


10. Microprocessors as switching devices are for which generation computers
a. First Generation
b. Second Generation
c. Third Generation
d. Fourth Generation
 



Answers:



1. EBCDIC stands for

Correct Answer: a. Extended Binary Coded Decimal Interchange Code

Explanation: EBCDIC is an 8-bit binary code for larger IBMs primarily mainframes in which each byte represent one alphanumeric character or two decimal digits. 256 characters can be coded using EBCDIC.


2. BCD is

Correct Answer: a. Binary Coded Decimal

Explanation: BCD is a binary coded notation in which each of the decimal digits is expressed as a 8-bit binary numeral. For example in binary coded decimal notation 12 is 0001 0010 as opposed to 1100 in pure binary.


3. ASCII stands for

Correct Answer: c. American Standard Code for Information Interchange

Explanation: ASCII is a code which converts characters – letters, digits, punctuations and control characters such as Alt, Tab etc – into numeral form. ASCII code is used to represent data internally in micro-computers. ASCII codes are 7 bits and can represent 0 to 127 and extended ASCII are 8 bits that represents 0 to 255.


4. Which of the following is first generation of computer

Correct Answer: a. EDSAC

Explanation: IBM-1401, CDC-1604 is second generation computer. ICL-2900 is a fourth generation computer. EDSAC is important in the development of computer since it was the first computer to use John von. Neumann’s Stored Program Concept. It used 3000 vacuum tubes and computers with vacuum tubes are of first generation computers.


5. Chief component of first generation computer was

Correct Answer: b. Vacuum Tubes and Valves

Explanation: Transistors were used for second generation computers and integrated circuits in third generation. First generation computers used vacuum tubes and valves as their main electronic component. Vacuum Tubes were invented by Lee DeForest in 1908.


6. FORTRAN is

Correct Answer: c. Formula Translation

Explanation: FORTRAN (Formula Translation) is one of the earlier High Level programming languages used to write scientific applications. It was developed by IBM in 1956.


7. EEPROM stand for

Correct Answer: a. Electrically Erasable Programmable Read Only Memory

Explanation: There are three types of ROM namely, PROM, EPROM and EEPROM. PROM can’t be reprogrammed, EPROM can be erased by exposing it in high intensity ultraviolet light and EEPROM can be erased and reprogrammed electrically. It is not needed to be removed from the computer to be modified.


8. Second Generation computers were developed during

Correct Answer: 1956 to 1965

Explanation: Second generation computers used transistors as their main electronic component. Transistor was invented by Bell Lab Scientists John Burdeen, Walter Brattain and William Shockley in 1947 and won the Nobel Prize in 1956 but it was not used in computers till 1956. The second generation continued until the implementation of IC chips invented by Jack Kilby in Texas Instruments in 1958.


9. The computer size was very large in

Correct Answer: a. First Generation

Explanation: It is obvious that computers developed with more power, reliability, speed and smaller sizes due to the enhancement of technology. First generation computers used 1000s of vacuum tubes that required lot of space made them gigantic in size. Single transistor could replace 1000 vacuum tubes and a single IC chip replaced 1000s of transistors made computers smaller and more speedy.


10. Microprocessors as switching devices are for which generation computers

Correct Answer: Fourth Generation

Explanation: Microprocessors further revolutionized the development of computers. Personal microcomputers were possible due to the microprocessors. The first microprocessor called Intel 4004 was developed by American Intel Corporation in 1971. Microprocessors are used in the computers of fourth generation computers.

 

Subscribe

Wish to get contents in your Email?

Enter your email address:

Who's Online

We have 45 guests online

Sharing Enriches!

You are here: MCQ Bank Computer Fundamentals Computer Fundamentals - Objective Questions (MCQ) with Solutions and Explanations - Set 2