PS Exam

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Computer Fundamentals - Objective Questions (MCQ) with Solutions - Set 16

E-mail Print PDF

 

Following are the objective questions from Computer Fundamentals Section. Computer Fundamentals section includes the topics such as history of computers, generation of computers, classification of computers, Computer Peripherals, Storage Devices, Computer Security Systems, Computer Viruses, Computer Networking, System Analysis and Design and so on.

Set - 16


1. One millisecond is

a. 1 second

b. 10th of a seconds

c. 1000th of a seconds

d. 10000th of a seconds

Correct Answer: c


Collected and distributed at psExam.com


2. An online backing storage system capable of storing larger quantities of data is

a. CPU

b. Memory

c. Mass storage

d. Secondary storage

Correct Answer: c


Please, point out any mistakes to admin@psexam.com


3. One of a class of storage device devices that can access storage locations in any order is

a. DTE

b. DASD

c. DDE

d. DDE

Correct Answer: b


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


4. Which is an item of storage medium in the form of circular plate?

a. Disk

b. CPU

c. Printer

d. ALU

Correct Answer: a


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


5. Properly arranged data is called

a. Field

b. Words

c. Information

d. File

Correct Answer: c


Collected and distributed at psExam.com


6. Another word for a daisy wheel printer

a. Petal printer

b. Golf ball printer

c. Laser printer

d. Line printer

Correct Answer: b


Please, point out any mistakes to admin@psexam.com


7. A term used to describe interconnected computer configuration is

a. Multiprogramming

b. Modulation

c. Multiprocessing

d. Micro program sequence

Correct Answer: a


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


8. An input /output device at which data enters or leaves a computer system is

a. Keyboard

b. Terminal

c. Printer

d. Plotter

Correct Answer: b


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


9. A physical connection between the microprocessor memory and other parts of the m9crocomputer is known as

a. Path

b. Address bus

c. Route

d. All of the above

Correct Answer: b


Collected and distributed at psExam.com


10. A group of magnetic tapes, videos or terminals usually under the control of one master is

a. Cylinder

b. Surface

c. Track

d. Cluster

Correct Answer: d


Please, point out any mistakes to admin@psexam.com


11. Number crunch8ier is the informal name for

a. Mini computer

b. Super computer

c. Microcomputer

d. Mainframe computer

Correct Answer: b

 


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


12. A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known as

a. Pulse code modulation

b. Pulse stretcher

c. Query processing

d. Queue management

Correct Answer: a


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


13. The personnel who deals with the computer and its management put together are called

a. Software

b. Human ware

c. Firmware

d. Hardware

Correct Answer: b


Collected and distributed at psExam.com


14. The brain of any computer system is

a. ALU

b. Memory

c. CPU

d. Control unit

Correct Answer: c


Please, point out any mistakes to admin@psexam.com


15. Each model of a computer has a unique

a. Assembly of a computer

b. Machine language

c. High level language

d. All of the above

Correct Answer: b


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


16. Computer professionals working in a computer center are`

a. Software

b. Firmware

c. Hardware

d. Humanware

Correct Answer: d


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


17. Which of the it5ems below are considered removable storage media?

a. Removable hard disk cartridges

b. (Magneto-optical) disk

c. Flexible disks cartridges

d. All of the above

Correct Answer: d


Collected and distributed at psExam.com


18. Which term is used to describe RAM?

a. Dynamic RAM (DRAM)

b. Static RAM (SRAM)

c. Video RAM (VRAM)

d. All of the above

Correct Answer: d


Please, point out any mistakes to admin@psexam.com


19. Which of the following are (is) considered to be video component?

a. Resolution

b. Color depth

c. Refresh rate

d. All of the alcove

Correct Answer: d


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


20. On a PC, how much memory is available to application software?

a. 1024 KB

b. 760 KB

c. 640 KB

d. 560 KB

Correct Answer: c


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


 

Subscribe

Wish to get contents in your Email?

Enter your email address:

Who's Online

We have 40 guests online

Sharing Enriches!

You are here: MCQ Bank Computer Fundamentals Computer Fundamentals - Objective Questions (MCQ) with Solutions - Set 16