PS Exam

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Computer Fundamentals - Objective Questions (MCQ) with Solutions - Set 17

E-mail Print PDF

 

Following are the objective questions from Computer Fundamentals Section. Computer Fundamentals section includes the topics such as history of computers, generation of computers, classification of computers, Computer Peripherals, Storage Devices, Computer Security Systems, Computer Viruses, Computer Networking, System Analysis and Design and so on.

Set - 17


1. Which of the following items are examples of storage devices?

a. Floppy / hard disks

b. CD-ROMs

c. Tape devices

d. All of the above

Correct Answer: d


Collected and distributed at psExam.com


2. The Width of a processor’s data path is measured in bits. Which of the following are common data paths?

a. 8 bits

b. 12 bits

c. 16 bits

d. 32 bits

Correct Answer: a


Please, point out any mistakes to admin@psexam.com


3. Which is the type of memory for information that does not change on your computer?

a. RAM

b. ROM

c. ERAM

d. RW / RAM

Correct Answer: b


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


4. What type of memory is not directly addressable by the CPU and requires special softw3are called EMS (expanded memory specification)?

a. Extended

b. Expanded

c. Base

d. Conventional

Correct Answer: b


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


5. Before a disk can be used to store data. It must be…….

a. Formatted

b. Reformatted

c. Addressed

d. None of the above

Correct Answer: a


Collected and distributed at psExam.com


6. What type of device is computer keyboard?

a. Memory

b. Output

c. Storage

d. Input

Correct Answer: d


Please, point out any mistakes to admin@psexam.com


7. The original ASCII code used…bits of each byte, reserving that last bit for error checking

a. 5

b. 6

c. 7

d. 8

Correct Answer: c


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


8. Which company is the biggest player in the microprocessor industry?

a. Motorola

b. IBM

c. Intel

d. AMD

Correct Answer: c


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


9. What is required when more than one person uses a central computer at the same time?

a. Light pen

b. Mouse

c. Digitizer

d. Terminal

Correct Answer: d


Collected and distributed at psExam.com


10. A hard copy would be prepared on a

a. Line printer

b. Dot matrix Printer

c. Typewriter terminal

d. All of the above

Correct Answer: d

 


Please, point out any mistakes to admin@psexam.com


11. A typical personal computer used for business purposes would have… of RAM.

a. 4 KB

b. 16 K

c. 64 K

d. 256 K

Correct Answer: d


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


12. A high quality CAD system uses the following for printing drawing and graphs

a. Dot matrix printer

b. Digital plotter

c. Line printer

d. All of the above

Correct Answer: b


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


13. Symbolic logic was discovered by

a. George Boole

b. Herman Hollerith

c. Van Neumann

d. Basic Pascal

Correct Answer: a


Collected and distributed at psExam.com


14. What was the nick name of the computer used by the Americans in 1952 for their H-bomb project?

a. ENIAC

b. EDSAC

c. MANIAC

d. UNIVAC

Correct Answer: c


Please, point out any mistakes to admin@psexam.com


15. The word length of a computer is measured in

a. Bytes

b. Millimeters

c. Meters

d. Bits

Correct Answer: d


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


16. Multi user systems provided cost savings for small business because they use a single processing unit to link several

a. Personal computers

b. Workstations

c. Dumb terminals

d. Mainframes

Correct Answer: c


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


17. What are the three decisions making operations performed by the ALU of a computer?

a. Grater than

b. Less than

c. Equal to

d. All of the above

Correct Answer: d


Collected and distributed at psExam.com


18. Which part of the computer is used for calculating and comparing?

a. Disk unit

b. Control unit

c. ALU

d. Modem

Correct Answer: c


Please, point out any mistakes to admin@psexam.com


19. Can you tell what passes into and out from the computer via its ports?

a. Data

b. Bytes

c. Graphics

d. Pictures

Correct Answer: a


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


20. Which type of computers uses the 8-bit code called EBCDIC?

a. Minicomputers

b. Microcomputers

c. Mainframe computers

d. Super computer

Correct Answer: c


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


 

Subscribe

Wish to get contents in your Email?

Enter your email address:

Who's Online

We have 64 guests online

Sharing Enriches!

You are here: MCQ Bank Computer Fundamentals Computer Fundamentals - Objective Questions (MCQ) with Solutions - Set 17