PS Exam

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Computer Fundamentals - Objective Questions (MCQ) with Solutions - Set 18

E-mail Print PDF

 

Following are the objective questions from Computer Fundamentals Section. Computer Fundamentals section includes the topics such as history of computers, generation of computers, classification of computers, Computer Peripherals, Storage Devices, Computer Security Systems, Computer Viruses, Computer Networking, System Analysis and Design and so on.

Set - 18


1. Where as a computer mouse moves over the table surface, the trackball is

a. Stationary

b. Difficult to move

c. Dragged

d. Moved in small stems

Correct Answer: a


Collected and distributed at psExam.com


2. Which one of the following input device is user-programmable?

a. Dumb terminal

b. Smart terminal

c. VDT

d. Intelligent terminal

Correct Answer: d


Please, point out any mistakes to admin@psexam.com


3. Which computer memory is used for storing programs and data currently being processed by the CPU?

a. Mass memory

b. Internal memory

c. Non-volatile memory

d. PROM

Correct Answer: b


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


4. Computer instructions written with the use of English words instead of binary machine code is called

a. Mnemonics

b. Symbolic code

c. Gray codes

d. Opcode

Correct Answer: b


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


5. computer operators

a. writes computer programs for specific problems

b. operate the device which input and output data from the computer

c. normally require a college degree in computer science

d. all of the above

Correct Answer: b


Collected and distributed at psExam.com


6. A computer programmer

a. Dies all the thinking for a compute

b. Can enter input data quickly

c. Can operate all types of computer equipment

d. Can draw only flowchart

Correct Answer: a


Please, point out any mistakes to admin@psexam.com


7. CD-ROM

a. Is a `semiconductor memory

b. Memory register

c. Magnetic memory

d. None of the above

Correct Answer: d


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


8. Which of the following is not a primary storage device?

a. Magnetic tape

b. Magnetic disk

c. Optical disk

d. None of the above

Correct Answer: d


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


9. A name or number used to identify a storage location is called

a. A byte

b. A record

c. An address

d. All of above

Correct Answer: c


Collected and distributed at psExam.com


10. Which of the following is a secondary memory device?

a. Keyboard

b. Disk

c. ALU

d. All of the above

Correct Answer: b

 


Please, point out any mistakes to admin@psexam.com


11. The difference between memory and storage is that memory is …. and storage is …

a. Temporary, permanent

b. Permanent, temporary

c. Slow, fast

d. All of above

Correct Answer: a


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


12. A floppy disk contains

a. Circular tracks only

b. Sectors only

c. Both circular tracks and sectors

d. All of the above

Correct Answer: c


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


13. The octal equivalence of 111010 is

a. 81

b. 72

c. 71

d. None of above

Correct Answer: b


Collected and distributed at psExam.com


14. The first electronic computer in the world was

a. UNIVAC

b. EDVAC

c. ENIAC

d. All of above

Correct Answer: c


Please, point out any mistakes to admin@psexam.com


15. The most commonly used standard data code to represent alphabetical, numerical and punctuation characters used in electronic data processing system is called

a. ASCII

b. EBCDIC

c. BCD

d. All of above

Correct Answer: a


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


16. Which was the computer conceived by Babbage?

a. Analytical engine

b. Arithmetic machine

c. Donald Knuth

d. All of above

Correct Answer: a


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


17. Offline device is

a. A device which is not connected to CPU

b. A device which is connected to CPU

c. A direct access storage device

d. An I/O device

Correct Answer: a


Collected and distributed at psExam.com


18. Which of the following registers is loaded with the contents of the memory location pointed by the PC?

a. Memory address register

b. Memory data register

c. Instruction registers

d. Program counter

Correct Answer: c


Please, point out any mistakes to admin@psexam.com


19. Which of the following registers is used to keep track of address of the memory location where the next instruction is located?

a. Memory address register

b. Memory data register

c. Instruction register

d. Program counter

Correct Answer: d


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


20. Microprocessors can be used to make

a. Computer

b. Digital systems

c. Calculators

d. All of the above

Correct Answer: d


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


 

Subscribe

Wish to get contents in your Email?

Enter your email address:

Who's Online

We have 88 guests online

Sharing Enriches!

You are here: MCQ Bank Computer Fundamentals Computer Fundamentals - Objective Questions (MCQ) with Solutions - Set 18