PS Exam

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Computer Fundamentals - Objective Questions (MCQ) with Solutions - Set 19

E-mail Print PDF

Following are the objective questions from Computer Fundamentals Section. Computer Fundamentals section includes the topics such as history of computers, generation of computers, classification of computers, Computer Peripherals, Storage Devices, Computer Security Systems, Computer Viruses, Computer Networking, System Analysis and Design and so on.

Set - 19


1. How many address lines are needed to address each memory location in a 2048 x 4 memory chip?

a. 10

b. 11

c. 8

d. 12

Correct Answer: b


Collected and distributed at psExam.com


2. Which American Computer Company is called big blue?

a. Microsoft

b. Compaq Corp

c. IBM

d. Tandy Sevenson

Correct Answer: c


Please, point out any mistakes to admin@psexam.com


3. When did IBM introduced the 80286 based PC/AT?

a. 1982

b. 1984

c. 1985

d. 1989

Correct Answer: b


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


4. The first electronic general purpose digital computer built by Motley and Accrete called ENIAC did not work on the stored program concept. How many number s could it store in its internal memory?

a. 100

b. 20

c. 40

d. 80

Correct Answer: b


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


5. The digital computer was developed primarily in

a. USSR

b. Japan

c. USA

d. UK

Correct Answer: c


Collected and distributed at psExam.com


6. The subject of cybernetics deals with the science of

a. Genetics

b. Control and communications

c. Molecular biology

d. Biochemistry

Correct Answer: b


Please, point out any mistakes to admin@psexam.com


7. who is credited with the idea of using punch cards to control patterns of a weaving machine?

a. Pascal

b. Hollerith

c. Babbage

d. Jacquard

Correct Answer: d


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


8. Most of the inexpensive personal computer does not have any disk or diskette drive. What is the name of such computes?

a. Home computers

b. Diskless computers

c. Dedicated computer

d. General computer

Correct Answer: a


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


9. Which of the following required large computer memory?

a. Imaging

b. Graphics

c. Voice

d. All of above

Correct Answer: d


Collected and distributed at psExam.com


10. A term associated with the comparison of processing speeds of different computer system is:

a. EFTS

b. MPG

c. MIPS

d. CFPS

Correct Answer: c

 


Please, point out any mistakes to admin@psexam.com


11. The processes of starting or restarting a computer system by loading instructions from a secondary storage device into the completer memory is called

a. Duping

b. Booting

c. Padding

d. All of above

Correct Answer: b


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


12. Who invented the microprocessor?

a. Marcian E Huff

b. Herman H Goldstein

c. Joseph Jacquard

d. All of above

Correct Answer: a


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


13. One computer that is not considered a portable computer is

a. Minicomputer

b. A laptop computer

c. Mini computer

d. All of the above

Correct Answer: a


Collected and distributed at psExam.com


14. The accuracy of the floating-point numbers representable in two 16-bit words of a computer is approximately

a. 16 digits

b. 6 digits

c. 9 digits

d. All of above

Correct Answer: b


Please, point out any mistakes to admin@psexam.com


15. A dumb terminal has

a. An embedded microprocessor

b. Extensive memory

c. Independent processing

d. A keyboard and screen

Correct Answer: d


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


16. Plotter accuracy is measured in terms of repeatability and

a. Buffer size

b. Resolution

c. Vertical dimensions

d. Intelligence

Correct Answer: b


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


17. Daisy wheel printer is a type of

a. Matrix primer

b. Impact printer

c. Laser printer

d. Manual printer

Correct Answer: b


Collected and distributed at psExam.com


18. The number of records contained within a block of data on magnetic tape is defined by the

a. Block definition

b. Record contain clause

c. Blocking factor

d. Record per block factor

Correct Answer: c


Please, point out any mistakes to admin@psexam.com


19. Serial access memories are useful in applications where

a. Data consists of numbers

b. Short access time is required

c. Each stored word is processed differently

d. Data naturally needs to flow in and out in a serial form

Correct Answer: d


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


20. Which of the following memories must be refreshed many times per second?

a. Static RAM

b. Dynamic RAM

c. EPROM

d. ROM

Correct Answer: b


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


 

Subscribe

Wish to get contents in your Email?

Enter your email address:

Who's Online

We have 132 guests online

Sharing Enriches!

You are here: MCQ Bank Computer Fundamentals Computer Fundamentals - Objective Questions (MCQ) with Solutions - Set 19