PS Exam

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Computer Fundamentals - Objective Questions (MCQ) with Solutions - Set 20

E-mail Print PDF

Following are the objective questions from Computer Fundamentals Section. Computer Fundamentals section includes the topics such as history of computers, generation of computers, classification of computers, Computer Peripherals, Storage Devices, Computer Security Systems, Computer Viruses, Computer Networking, System Analysis and Design and so on.

Set - 20


381. The memory which is programmed at the time it is manufactured

a. POM

b. RAM

c. PROM

d. EPROM

Correct Answer: a


Collected and distributed at psExam.com


382. Which of the following memory medium is not used as main memory system?

a. Magnetic core

b. Semiconductor

c. Magnetic tape

d. Both a and b

Correct Answer: c


Please, point out any mistakes to This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it


383. Registers, which are partially visible to users and used to hold conditional, are known as

a. PC

b. Memory address registers

c. General purpose register

d. Flags

Correct Answer: c


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


384. One of the main feature that distinguish microprocessors from micro-computers is

a. Words are usually larger in microprocessors

b. Words are shorter in microprocessors

c. Microprocessor does not contain I/O devices

d. Exactly the same as the machine cycle time

Correct Answer: c


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


385. The least significant bit of the binary number, which is equivalent to any odd decimal number, is:

a. 0

b. 1

c. 1 or 0

d. 3

Correct Answer: a


Collected and distributed at psExam.com


386. What type of control pins are needed in a microprocessor to regulate traffic on the bus, in order to prevent two devices from trying to use it at the same time?

a. Bus control

b. Interrupts

c. Bus arbitration

d. Status

Correct Answer: c


Please, point out any mistakes to This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it


387. When was the world’s first laptop computer introduced in the market and by whom?

a. Hewlett-Packard

b. Epson, 1981

c. Laplink traveling software Inc. 1982

d. Tandy model-2000, 1985

Correct Answer: b


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


388. The first microprocessor built by the Intel Corporation was called

a. 8008

b. 8080

c. 4004

d. 8800

Correct Answer: c


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


389. Who built the world’s first electronic calculator using telephone relays, light bulbs and batteries/

a. Claude Shannon

b. Konrard Zues

c. George Stibits

d. Howard H. Aiken

Correct Answer: c


Collected and distributed at psExam.com


390. Who developed a mechanical device in the 17th century that could add, subtract, multiple, divide and find square roots?

a. Napier

b. Babbage

c. Pascal

d. Leibniz

Correct Answer: d


Please, point out any mistakes to This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it


391. IBM 7000 digital computer

a. Belongs to second generation

b. Uses VLSI

c. Employs semi conductor memory

d. Has modular constructions

Correct Answer: d


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


392. An integrated circuit is

a. A complicated circuit

b. An integrating device

c. Much costlier than a single transistor

d. Fabricated on a tiny silicon chip

Correct Answer: d


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


393. Most important advantage of an IC is its

a. Easy replacement in case of circuit failure

b. Extremely high reliability

c. Reduced cost

d. Low powers consumption

Correct Answer: b


Collected and distributed at psExam.com


394. The first machine to successfully perform a long series of arithmetic and logical operations was:

a. ENIAC

b. Mark-I

c. Analytic Engine

d. UNIVAC-1

Correct Answer: b


Please, point out any mistakes to This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it


395. In the third Generation of computers

a. Distributed data processing first became popular

b. An operating system was first developed

c. High level procedural language were first used

d. Online real time systems first become popular

Correct Answer: d


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


396. An IBM system/38 represents the computer class of:

a. Small scale computer

b. Medium scale computer

c. Large scale computer

d. Super computer

Correct Answer: a


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


397. The first firm to mass-market a microcomputer as a personal computer was

a. IBM

b. Super UNIVAC

c. Radio Shaks

d. Data General Corporation

Correct Answer: c


Collected and distributed at psExam.com


398. A digital computer did not score over an analog computer in terms of

a. Speed

b. Accuracy

c. Reliability

d. Cost

Correct Answer: b


Please, point out any mistakes to This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it


399. In 1830, Charles Babbage designed a machine called the analytical engine, which he showed at the parts exhibition. In which year was it exhibited?

a. 1820

b. 1860

c. 1855

d. 1970

Correct Answer: c


Objective Questions - Multiple Choice Questions - MCQs at psExam.com


400. Which was the world’s first minicomputer and when was it introduced?

a. PDP-I, 1958

b. IBM System/36, 1960

c. PDP-II, 1961

d. VAX 11/780, 1962

Correct Answer: a


Computer FundamentalsFundamentals of Computer Science


 

Subscribe

Wish to get contents in your Email?

Enter your email address:

Who's Online

We have 106 guests online

Sharing Enriches!

You are here: MCQ Bank Computer Fundamentals Computer Fundamentals - Objective Questions (MCQ) with Solutions - Set 20