PS Exam

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

MS-Access : Objective Questions (MCQs) Set 3

E-mail Print PDF

MS-Access Multiple Choice Questoins - Set 3 for objective exam

Please visit ICT Trends Quiz for online quiz of this set.


Questions:

1. Queries in Access can be used as

 A) view, change and analyze data in different ways
 B) a source of records for forms and reports
 C) Only a
 D) Both a and b


2. To create queries in Access

 A) You can drag and drop fields on query builders
 B) you can type the SQL command in SQL view
 C) You can use query wizard or design view
 D) All of above


3. Query design window has two parts. The upper part shows

 A) Name of fields, field type and size
 B) Tables with fields and relationships between tables
 C) Criteria
 D) Sorting check boxes

4. What does the show check box in query design window indicate

 A) It indicates whether the field is to be used or not
 B) It indicates whether the field is to be displayed in query result or not
 C) It indicates whether the field names to be displayed in query result or not
 D) None of above


5. What is a form in MS Access

 A) It is a printed page where users will write their data to fill it up
 B) It is an input screen designed to make the viewing and entering data easier
 C) This is an important part of database used by analysts to draw conclusions
 D) All of above


6. Which of the following statement is true

 A) Reports can be used to retrieve data from tables and calculate
 B) Queries can be printed in well formatted manner and presented as the information
 C) Queries can include calculated fields that do not exist in table
 D) Reports and forms are similar but forms are use to print but reports to display on screen only


7. Two tables can be linked with relationship so that the data integrity can be enforced. Where can you find Relationship command

 A) File menu
 B) View Menu
 C) Database Menu
 D) Tools Menu


8. Which of the following is not a type of relationship that can be applied in Access database

 A) One to One
 B) One to Many
 C) Many to Many
 D) All of above can be applied


9. To create relationship between two tables

 A) drag the primary key of a table into foreign key of another table
 B) drag the foreign key of a table into the primary key of another table
 C) drag any field from parent table and drop on child table
 D) Any of above can be done to create relationship


10. While creating relationship, when you drag a field of a field to drop into another table the mouse pointer changes into

 A) a doctor’s sign
 B) thin + sign
 C) outline rectangle
 D) None of above


11. What happens when you release mouse pointer after you drop the primary key of a table into foreign key of another table?

 A) A relationship is created
 B) Edit relationship dialog box appears
 C) Error occurs
 D) Nothing happens


12. What do you mean by one to many relationship between Student and Class table?

 A) One student can have many classes
 B) One class may have many student
 C) Many classes may have many students
 D) Many students may have manu classes


13. In one-to-many relationship the table in ‘one’ side is called _______ and on ‘many’ side is called _______

 A) Child , Parent
 B) Parent , Child
 C) Brother , Sister
 D) Father , Son


14. Referential integrity means

 A) Do not enter a value in the foreign key field of a child table if that value does not exist in the primary key of the parent table
 B) Do not enter a value in the primary key field of chield table if that value does not exist in the primary key of the parent table
 C) Do not enter a value in the foreign key field of a parent table if that value does not exist in the primary key of the child table
 D) All of above


15. Cascade delete option

 A) is used to delete all the records of all tables in a database
 B) will repeat the recent delete operation to all the records of current table
 C) is available in Edit relatiionship dialog box which makes sure that all the related records will be deleted automatically whn the record from parent table is deleted
 D) None of above


16. cascade update option

 A) means do not change the value in the primary key field if that record has related records in another table
 B) means change all the related records in child tables if the record in parent table is changed
 C) Both of above
 D) None of above


17. We can remove a relationship defined between two tables by

 A) From Edit menu choose Delete Relationship
 B) Select the relationship line and press Delete
 C) Choose Delete option from Relationship menu
 D) All of above


18. If you need to edit a relationship

 A) Right click the relationship line and choose Edit Relationship
 B) Double click the relationship line
 C) Both of above
 D) None of above


19. If you write criteria values vertically (one in a row) it will mean

 A) OR conditions
 B) AND conditions
 C) NOT condition
 D) None of above


20. To achieve AND effect when you are entering criteria in a query design window

 A) write criteria values vertically one in a row
 B) write criteria values horizontally
 C) Write criteria values in same field separated with AND
 D) Write criteria values in same field separated with &

 

 

Answers
 
1-D, 2-D, 3-B, 4-B, 5-B, 6-C, 7-D, 8-D, 9-A, 10-C, 11-B, 12-A, 13-B, 14-A, 15-C, 16-C, 17-B, 18-C, 19-A, 20-B, 

 

 

Microsoft Access Multiple Choice Questions (MCQs) published on http://www.psexam.com

 

 

 

Subscribe

Wish to get contents in your Email?

Enter your email address:

Who's Online

We have 34 guests online

Sharing Enriches!

You are here: MCQ Bank MS-Access MS-Access : Objective Questions (MCQs) Set 3