PS Exam

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

MS-Access : Objective Questions (MCQs) Set 5

E-mail Print PDF
Set 5

Collection of Multiple Choice Questions (MCQs) or Objective Questions from Microsoft Access (MS-Access)for Compute Jobs Exams like Computer Operator, Computer Engineer, Computer Officer and so on.


1. Which of the following database object is created first before any other created?

 A) Table
 B) Form
 C) Report
 D) Query

2. This type of database contains multiple tables that are connected to produce combined output from all tables.

 A) Bound
 B) Linked
 C) Relational
 D) Joined

3. The ‘Filter by selection’ allows you to filter those records

 A) That match the selected field
 B) That match the criteria specified
 C) That meet any of several criteria specified
 D) All of above

4. The operation of checking input data against specified criteria is known as?

 A) Data Verification
 B) Data Validation
 C) Cross Check
 D) Data Control

5. Some rules are set in databases to check and permit only correct values. What is this feature called?

 A) Data Verification
 B) Auditing
 C) Data Filtering
 D) Data Validation

6. Database access levels are specified so as to define who can access what in a database. It is identified through

 A) User ID
 B) Password
 C) Status
 D) None of above

7. What it is called to present information in a particular order based on numeric or alphabetical value?

 A) Sorting
 B) Searching
 C) Arranging
 D) Cropping

8. A collection of related records in database is known as a

 A) Table
 B) Database
 C) File
 D) None of above

9. A part of database that stores complete information about an entity such as employee, sales, orders etc.

 A) File
 B) Record
 C) Field
 D) Query

10. To create this, you enter an expression in the design grid that instructs Access to perform a calculation using the current field values.

 A) Formulated field
 B) Numeric field
 C) Formula field
 D) Calculated field

11. The ascending order of data hierarchy is?

 A) Bit - Byte - Field - Record - File - Databse
 B) Bit - Byte - Record - Field - File - Database
 C) Byte - Bit - Field - Record - File - Database
 D) Bit - Byte - Field - Record - Database - File

12. Which of the following database object can be used if you need to mail the invoice to customers?

 A) A form
 B) A Query
 C) A report
 D) A Table

13. When creating an input mask this character does not require an entry, but if an entry is made it must be a letter from A-Z

 A) ?
 B) !
 C) #
 D) \

14. In Access, this displays the results of a calculation in a query

 A) Lookup field
 B) Calculated field
 C) Source field
 D) Child field

15. In Access, this operation copies a backup file from the storage medium back onto the computer

 A) Recreate
 B) Restore
 C) Copy
 D) Structure

16. If you make an invalid entry in the Input Mask Wizard dialog box, this will display to advise you that the entry is not correct

 A) Text error
 B) Validation error
 C) Literal error
 D) Entry error

17. In the Form Wizard dialog box, the fields from the selected table are displayed in this list box.

 A) All Fields
 B) All Records
 C) Available Records
 D) Available Fields

18. This form displays the field name labels down the left side of the column, with the data for each field just to the right of its corresponding label.

 A) Tabular
 B) Justified
 C) Columnar
 D) Datasheet

19. This form displays data in a table layout with field name labels across the top of the page and the corresponding data in rows and columns under each heading.

 A) Columnar
 B) Justified
 C) Datasheet
 D) Tabular

20. This form displays multiple records, one per row, in the Form window

 A) Datasheet
 B) Tabular
 C) Columnar
 D) Justified


1-A, 2-C, 3-A, 4-B, 5-D, 6-A, 7-A, 8-C, 9-B, 10-D, 11-A, 12-C, 13-A, 14-B, 15-B, 16-B, 17-D, 18-C, 19-D, 20-A


Microsoft Access Multiple Choice Questions (MCQs) published on



Wish to get contents in your Email?

Enter your email address:

Who's Online

We have 93 guests online

Sharing Enriches!

You are here: MCQ Bank MS-Access MS-Access : Objective Questions (MCQs) Set 5