MS-Excel Objective Questions - Set 2



 This set contains 20 multiple choice questions from MS Excel. Each question has four possible options and there is one and only one correct answer for each question.

This set was developed as a practice quiz for Computer Operator Preparation program on ICT Trends and you can attempt online quiz of this set at

MS Excel MCQ Quiz Set 2

 1. You can auto fit the width of column by

 A) double clicking on the column name on column header
 B) Double click on the cell pointer in worksheet
 C) Double clicking on column right border on column header
 D) Double clicking on the column left border of column header

2. Long text can be broken down into many lines within a cell. You can do this through

 A) Wrap Text in Format >> Cells
 B) Justify in Edit >> Cells
 C) Text Wraping in Format >> Cells, Layout tab
 D) All of above

3. MS Excel provides the default value for step in Fill Series dialog box

 A) 0
 B) 1
 C) 5
 D) 10

4. When a row of data is to be converted into columns

 A) Copy the cells in row, select the same number of cells in row and paste
 B) Copy the cells in column then choose Edit >> Paste Special, then click Transpose and OK
 C) Copy the cells then go to Format >> Cells then on Alignment tab click Transpose check box and click OK
 D) Select the cells then place the cell pointer on new cell and choose Edit >> Paste Special, mark Transpose check box and click OK.

5. Ctrl + D shortcut key in Excel will

 A) Open the font dialog box
 B) Apply double underline for the active cell
 C) Fill down in the selection
 D) None of above

6. The short cut key Ctrl + R is used in Excel to

 A) Right align the content of cell
 B) Remove the cell contents of selected cells
 C) Fill the selection with active cells to the right
 D) None of above

7. The command Edit >> Fill Across Worksheet is active only when

 A) One sheet is selected
 B) When many sheets are selected
 C) When no sheet is selected
 D) None of above

8. Which of the following series type is not valid for Fill Series dialog box?

 A) Linear
 B) Growth
 C) Autofill
 D) Time

9. Which of the following you can paste selectively using Paste Special command?

 A) Validation
 B) Formats
 C) Formulas
 D) All of above

10. Paste Special allows some operation while you paste to new cell. Which of the following operation is valid?

 A) Square
 B) Percentage
 C) Goal Seek
 D) Divide

11. Edit >> Delete command

 A) Deletes the content of a cell
 B) Deletes Formats of cell
 C) Deletes the comment of cell
 D) Deletes selected cells

12. To remove the content of selected cells you must issue ______ command

 A) Edit >> Delete
 B) Edit >> Clear >> Contents
 C) Edit >> Clear >> All
 D) Data >> Delete

13. The Delete key of keyboard is assigned to which command in Excel?

 A) Edit >> Clear >> Contents
 B) Edit >> Clear >> All
 C) Edit >> Delete
 D) All of above

14. If you need to remove only the formatting done in a range (numbers and formula typed there should not be removed), you must

 A) From Edit menu choose Clear and then Formats
 B) From Edit menu choose Delete
 C) Click on Remove Formatting tool on Standard Toolbar
 D) Double click the Format Painter and then press Esc key in keyboard

15. By default Excel provides 3 worksheets. You need only two of them, how will you delete the third one?

 A) Right click on Sheet Tab of third sheet and choose Delete from the context menu
 B) Click on Sheet 3 and from Edit menu choose Delete
 C) Both of above
 D) None of above

16. Which of the following action removes a sheet from workbook?

 A) Select the sheet, then choose Edit >> Delete Sheet
 B) Select the sheet then choose Format >> Sheet >> Hide
 C) Both of above
 D) None of above

17. While Finding and Replacing some data in Excel, which of the following statement is valid?

 A) You can Find and Replace within the sheet or workbook
 B) Excel does not have option to match case for find
 C) Both are valid
 D) None are valid

18. Which of the following is not true about Find and Replace in Excel

 A) You can search for bold and replace with italics
 B) You can decide whether to look for the whole word or not
 C) You can search in formula too
 D) You can search by rows or columns or sheets

19. You can move a sheet from one workbook into new book by

 A) From Edit menu choose Move or Copy sheet, mark the Create a ccopy and Click OK
 B) From Edit menu choose Move of Copy then choose (Move to end) and click OK
 C) From Edit menu choose Move or Copy then select (new book) from To Book list and click OK
 D) None of above

20. What is the short cut key to replace a data with another in sheet?

 A) Ctrl + R
 B) Ctrl + Shift + R
 C) Ctrl + H
 D) Ctrl + F


1-C, 2-A, 3-B, 4-D, 5-C, 6-C, 7-B, 8-D, 9-D, 10-D, 11-D, 12-B, 13-A, 14-A, 15-A, 16-A, 17-A, 18-D, 19-C, 20-C,