PS Exam

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

MS-DOS-Objective Questions (MCQ) with Solutions and Explanations - Set 3

E-mail Print PDF

Set 3

Multiple Choice Questions (MCQs) or Objective Questions collection from Operating Systems (MS DOS and Windows)



1. An entire path name, consisting of several sub-directory names can contain upto

a. 13 character
b. 36 character
c. 63 character
d. 53 character

Correct Answer: c

 
 

2. In which year the first operating system was developed

a. 1910
b. 1940
c. 1950
d. 1980

Correct Answer: c

 
 

3. MS-DOS developed in

a. 1991
b. 1984
c. 1971
d. 1961

Correct Answer: b

 
 

4. Maximum length of DOS command using any optional parameter is

a. 26 characters
b. 87 characters
c. 127 characters
d. None of above

Correct Answer: c

 
 

5. In which version of DOS. CHKDSK command has been changed to SCANDISK?

a. 5.0
b. 6.2
c. 6.0
d. 6.2

Correct Answer: d

 
 

6. CHKDSK command is used to

a. Analyze the hard disk error

b. Diagnose the hard disk error

c. Report the status of files on disk

d. All of the above

Correct Answer: d

 
 

7. Which file is the batch file that is read while booting a computer?

a. Autoexec.bat
b. Auto-batch

c. Autoexecutive.bat

d. Auto.bat

Correct Answer: a

 
 

8. Which command is used to backup in DOS 6+ Version

a. BACKUP
b. MSBACKUP
c. MSBACKEDUP

d. All of the above

Correct Answer: b

 
 

9. Copy and Xcopy are same in the sense

a. Both are internal command of DOS

b. Both are external commands of DOS

c. Both can be used to copy file or group of files

d. Both a and b

Correct Answer: c

 
 

44. Which command be used to clear the screen and display the operating system prompt on the first line of the display?

a. Cd
b. Md
c. Rename
d. cls

Correct Answer: d

 
 

10. Which command is used to clear the screen

a. Cls
b. Clear
c. Clscreen
d. All of above

Correct Answer: a

 
 

11. internal command in Dos are

a. Cls, rd label
b. Dir, ren, sys

c. Time, type, dir

d. Del, disk copy, label

Correct Answer: c

 
 

12. Which command is used to copy files?

a. Copy
b. Diskcopy
c. Type

d. All of the above

Correct Answer: a

 
 

13. To copy the hidden system files of DOS to another disk you can use the command

a. Copy
b. Ren
c. Sys
d. Diskcopy

Correct Answer: c

 
 

14. Disk copy command in DOS is used to

a. Copy a file

b. Copy contents of one floppy disk to another

c. Copy contents of CD-ROM to another

d. All of the above

Correct Answer: b

 
 

15. SYS command is used to

a. Copy DOS system files to new disk

b. Copy DOS configuration files to a new disk

c. Update the DOS system files

d. None of above

Correct Answer: a

 
 

16. The command used to copy a file named temp.doc from drive C: to drive A: is

a. Copy temp.doc to a:

b. Copy c:\temp.doc a:

c. Copy c: a:

d. Copy temp a: c:

Correct Answer: b

 
 

17. External command in DOS are

a. Copy, edit, sys, format

b. Edit, sys, chkdsk

c. Chkdsk, prompt, date

d. Sys, ver, vol

Correct Answer: b

 
 

18. Which keys can be pressed quit without saving in DOS

a. Ctrl + A
b. Ctrl + B
c. Ctrl + C
d. Ctrl + D

Correct Answer: c

 
 

19. Which command is used to get the current date only?

a. Date
b. Time
c. Second

d. All of the above

Correct Answer: a

 
 

20. Generally, the DATE is entered in the form

a. DD-YY-MM
b. YY-DD-MM
c. MM-YY-DD
d. MM-DD-YY

Correct Answer: d

Distributed from http://www.psexam.com

 

 

Subscribe

Wish to get contents in your Email?

Enter your email address:

Who's Online

We have 53 guests online

Sharing Enriches!

You are here: MCQ Bank Operating System MS-DOS-Objective Questions (MCQ) with Solutions and Explanations - Set 3