PS Exam

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

MS-DOS-Objective Questions (MCQ) with Solutions and Explanations - Set 5

E-mail Print PDF

Set 5

Multiple Choice Questions (MCQs) or Objective Questions collection from Operating Systems (MS DOS and Windows)



1. Which statement is valid about “TIME” command?

a. Time command is used to display and allow changes to the system time

b. Time format can be changed by changing in country setting in config.sys file

c. MS DOS displays the time in 12-hour or 24-hour format

d. All of above

Correct Answer: d

 
 

2. Which command is used to see the sub-directory structure of drive?

a. Tree
b. List
c. Subdir
d. Subtree

Correct Answer: a

 
 

3. Which command is used to display the subdirectory structure of the currently logged drive and pause the screen display after each screen full of the information?

a. Tree
b. Deltree/f
c. Dir | more
d. Tree | more

Correct Answer: d

 
 

4. Which command is used to provide access to files located in other directories or disks?

a. Tree
b. Path
c. Dir
d. Cd

Correct Answer: b

 
 

5. you can copy command.com to your disk from hard disk

a. true
b. false
 
 

Correct Answer: a

 
 

6. Which command is used to see the contents of a file?

a. Type
b. Copy
c. Ed
d. None of above

Correct Answer: a

 
 

7. Which command is used to see the disk volume label?

a. Ver
b. Vol
c. Version
d. Volume

Correct Answer: b

 
 

8. Which command is used to see the version?

a. Version
b. Ver
c. Verson
d. None of above

Correct Answer: b

 
 
 

9. What is the name of the batch file that is automatically run when MSDOS is booted?

a. Run.bat
b. Config.sys
c. Config.bat
d. Autoexec.bat

Correct Answer: d

 
 

10. What is the switch that is used to make sure that the copy command copied files correctly

a. /a
b. /c
c. /s
d. /v

Correct Answer: d

 
 

11. What will be the output of the command prompt $l$p$g?

a. <c:\>
b. C:\>
c. C:\>>
d. C:<\>

Correct Answer: a

 
 

12. Which among the following are the best tools for fixing errors on disks?

a. Fdisk
b. Scandisk
c. Chkdsk
d. Fixdsk

Correct Answer: b

 
 

13. Which command can be used to create the disk’s tracks and sectors?

a. Fdisk
b. Format
c. Chkdsk
d. Attrib

Correct Answer: b

 
 

14. Which command in DOS can be used to recover accidentally deleted files?

a. UNDELETE
b. DELETE/CANCEL
c. RESTORE
d. RECOVER

Correct Answer: a

 
 

15. Which command in DOS is used to display the version of MSDOS?

a. VERSION
b. VERIFY
c. VER
d. VERSN

Correct Answer: c

 
 

16. Which command is used to copy all files from drive a with extension .txt to the currently logged drive and directory?

a. Copy a. *.txt
b. Copy *.txt a:
c. Copy *.txt c:

d. Copy *.txt all.txt

Correct Answer: a

 
 

17. Which command is used to create root directory and FAT on disk?

a. Chkdsk
b. Command.com
c. Format
d. Fat

Correct Answer: c

 
 

18. Which command is used to delete all the files extension .txt on the current drive and directory?

a. Del .txt
b. Erase .txt
c. Del *.txt
d. Del *.*/p

Correct Answer: c

 
 

19. Which command is used to delete all the files in the root directory of drive aConfused

a. A:\del
b. Del *.* a:
c. Del a:\
d. Erase *.*

Correct Answer: c

 
 

20. Which command is used to display a list of deleted files that DOS can undelete?

a. Undelete *.*
b. Undelete/all
c. Undelete/list

d. None of the above

Correct Answer: c

 
 

21. Which command is used to undelete delete a bunch of files with extension doc that you have just deleted

a. Undelete
b. Undelete *.doc
c. Undelete/all

d. All of the above

Correct Answer: b

 

 

Subscribe

Wish to get contents in your Email?

Enter your email address:

Who's Online

We have 99 guests online

Sharing Enriches!

You are here: MCQ Bank Operating System MS-DOS-Objective Questions (MCQ) with Solutions and Explanations - Set 5