PS Exam

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

MS-DOS-Objective Questions (MCQ) with Solutions and Explanations - Set 7

E-mail Print PDF

 

Set 7

Multiple Choice Questions (MCQs) or Objective Questions collection from Operating Systems (MS DOS and Windows)



1. ………. runs on computer hardware and serve as platform for other software to run on

a. Operating system

b. Application software

c. System software

d. All
Correct Answer: a
 
 

2. ….is the layer of a computer system between the hardware and the user program

a. Operating environment

b. Operating system

c. System environment

d. None
Correct Answer: b
 
 

3. The primary purpose of an operating system is…..

a. To make the most efficient use of the computer hardware

b. To allow people to use the computer

c. To keep systems programmers employed

d. To make computers easier to use

Correct Answer: a
 
 

4. …….transforms one interface into another interface

a. Program
b. Software
c. Data
d. None
Correct Answer: b
 
 

5. …..system is built directly on the hardware

a. Environment
b. System
c. Operating
d. None
Correct Answer: c
 
 

6. Multiprogramming system

a. Are easier to develop than single programming system

b. Execute each job faster

c. Execute more jobs in the same time period

d. Are used only one large mainframe computers

Correct Answer: c
 
 

7. …is the first program run on a computer when the computer boots up

a. System software

b. Operating system

c. System operations

d. None
Correct Answer: b
 
 

8. …..interface consists of things like program counter, registers, interrupts and terminals

a. Hardware
b. Software
c. Data
d. None
Correct Answer: a
 
 

9. ….share characteristics with both hardware and software

a. Operating system

b. Software
c. Data
d. None
Correct Answer: a
 
 

10. ….is used in operating system to separate mechanism from policy

a. Single level implementation

b. Two level implementation

c. Multi level implementation

d. None
Correct Answer: b
 
 

11. The operating system creates …. from the physical computer

a. Virtual space

b. Virtual computers

c. Virtual device

d. None
Correct Answer: b
 
 
12. Swapping

a. Works best with many small partitions

b. Allows many programs to use memory simultaneously

c. Allows each program in turn to use the memory

d. Does not work with overlaying

Correct Answer: c
 
 

13. Which of the following operating does not implement multitasking truly?

a. Windows 98
b. Windows NT
c. Windows XP
d. MS DOS
Correct Answer: d
 
 

14. What is the name of the latest server operating system developed by Microsoft?

a. Windows NT
b. Windows 2000
c. Windows XP
d. Windows 2003
Correct Answer: d
 
 

15. Where do you find user.dat?

a. C:\windows

b. C:\windows\system32

c. C:\windows\system

d. C:\
Correct Answer: a
 
 

16. MSD.exe does not have information on:

a. Cache
b. Video
c. Operating System
d. Com or port
Correct Answer: a

 

Subscribe

Wish to get contents in your Email?

Enter your email address:

Who's Online

We have 127 guests online

Sharing Enriches!

You are here: MCQ Bank Operating System MS-DOS-Objective Questions (MCQ) with Solutions and Explanations - Set 7