PS Exam

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Programming Languages and Processors Set 2

E-mail Print PDF




Programming Languages and Language Processors Set 2.



Question 1:

Which of the following is not true of FORTRAN?

a. it was developed for scientific and mathematical applications

b. it is one of the oldest high-level languages

c. it is a problem oriented language

d. it requires extensive internal documentation

e. all of above


Question 2:

All of the following are divisions of the COBOL program except:

a. input-output

b. indentification

c. procedure

d. data

e. all of above divisions


Question 3:

In a COBOL program, the input output section is within the .... division

a. identification

b. procedure

c. configuration

d. environment

e. none of above


Question 4:

Which of hte following is not characteristic of COBOL

a. it is a very standardized language

b. it is a very efficient in terms of coding and execution

c. it has limited facilities for mathematical notation

d. it is very readable language

e. all of the above are characteristics


Question 5:

Which of the following is an example of problem oriented language?


b. PL/1


d. All of above

e. none of above


Question 6:

In the evaluation of a computer language, all of the following characteristics should be considered except?

a. application oriented features

b. efficiency

c. readability

d. softare development aids

e. hardware maintainance costs


Question 7:

A factor in the selection of a source language is 

a. programmer skill

b. language availability

c. program compatibility with other software

d. all of athe above


Question 8:

A computer generated output that lets programmer follow the execution of their programs line by line is a 

a. core dump

b. trace routine

c. detail listing

d. source listing


Question 9:

In BASIC, description comments are put in the source program with the 

a. PRINT statement

b. REMARK statement

c. INPUT statement

d. DATA statement


Question 10:

Which of the following generations of language will likely include the languages of the featuer?

a. first generation

b. second dgeneration or third generation

c. fourth generation

d. fifth generation



1. b       2.a       3.d       4.b       5.d       6.e       7.d      8.b       9.b       10.c




Wish to get contents in your Email?

Enter your email address:

Who's Online

We have 112 guests online

Sharing Enriches!

You are here: MCQ Bank Programming Languages Programming Languages and Processors Set 2